مادامی که چیزی آن بالاست؛ پایان کار فرا نرسیده است

METAR Mehrabad Airport METAR Shiraz Airport

۵ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

بارش شهابی جباری امشب به اوج می‌رسد

بارش شهابی جباری یکی از بارش‌های سالانه است که با توجه به اینکه کانون بارش در صورت فلکی جبار (شکارچی) قرار دارد، به این نام نامگذاری شده است. دوره فعالیت این بارش هر ساله ۱۰ مهر آغاز می‌شود و ۱۶ آبان پایان می‌‌پذیرد که در این بین، سحرگاه ۳۰ مهر به اوج خود می‌رسد. مهم‌ترین دلیلی که باعث می‌شود این بارش شهابی بر خلاف صورت فلکی هم نامش چندان مشهور نباشد، پایین بودن "نرخ ساعتی سرسویی" (ZHR) آن است که در حدود ۲۰ شهاب در ساعت می‌باشد. ( مقایسه کنید با نرخ ساعتی سرسویی بارش شهابی برساوشی که حدود ۱۲۰ شهاب است) اما با این وجود تماشای شهاب‌های سریع آن، که با سرعت تقریبی و میانگین ۶۶ کیلومتر بر ثانیه همچون تیری تاریکی دل آسمان شب را می‌شکافند، خالی از لطف نیست.
منشا این بارش پاییزی، دنباله‌دار شناخته شده‌ی "هالی" است که در دو نقطه از نزدیکی زمین عبور می‌کند و دو بارش شهابی "جباری" و "اِتا دلوی" را به وجود می‌آورد.
همانگونه که در تصویر نیز مشاهده می‌کنید، کانون بارش جباری در نزدیکی ستاره سرخ فام صورت فلکی شکارچی یعنی ستاره "اِبط الجوزا" (Betelgeuse) قرار دارد که به دلیل "اثر پرسپکتیو" اینگونه به نظر می‌رسد که شهاب‌ها از این نقطه‌ی آسمان خارج می‌شوند. البته همیشه به خاطر داشته باشید که برای دیدن شهاب‌ها، نباید به کانون بارش خیره شد.

 

با این تفاسیر، همزمان با طلوع کانون بارش از سمت شرقِ شمالِ شرق (ENE) تا سپیده دم سه شنبه ۳۰ مهر فرصت دارید نظاره گر شهاب‌های جباری باشید. این بارش در سحرگاه به اوج خود می‌رسد البته حتی اگر وضعیت آب و هوا بر وفق مراد ستاره شناسان و علاقه مندان به نجوم باشد که برخی اوقات نیست! نور ماه با فاز تقریبی ۵۰ درصد باعث خواهد شد برخی شهاب‌های کم نور دیده نشوند. اما باز هم ناامید نشوید؛ افرادی که فقط یکبار بارش‌های شهابی را به تماشا نشسته‌اند، تصدیق می‌کنند که دیدن حتی یک شهاب هم لذت و هیجان وصف ناپذیری دارد. برای دیدن و یا عکس‌‌ برداری از این شهاب‌ها تا جایی که برایتان میسر است از مناطق پرجمعیت شهری و آلودگی‌های نوری فاصله بگیرید و منطقه‌ای امن، مناسب و صد البته بسیار تاریک در خارج از شهر را انتخاب کنید. البته حواستان به سرمای هوا نیز باشد چرا کم برودت هوا در مناطق خارج از شهر، پایین تر از مناطق شهری است. این نکته مهم را مثل همیشه باید یادآور شوم که تماشای بارش شهابی به هیچ ابزار اپتیکی نیاز ندارد. بهترین ابزار، چشمان تیزبین و مشتاق خودتان است.

 

سجاد صیادی

سردبیر ستاره شاسی فسا

 

مشاهده مطلب در کانال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

فضانوردی که نخستین راهپیمایی فضایی تاریخ را انجام داد، درگذشت

الکسی آرخیپوویچ لئونوف علاوه بر فضانوردی به هنر نقاشی هم اشتغال داشته و عضو فرهنگستان هنری روسیه بوده. لئونوف در تمام مأموریت‌های فضایی‌اش، به همراه خود مداد رنگی و مداد شمعی به مدار زمین می‌برده و صحنه‌هایی را که از فضاپیما می‌دیده نقاشی می‌کرده‌ است. وی در دو مأموریت تاریخی شرکت داشته‌است: در مأموریت واسخود-۲ نخستین راهپیمایی فضایی را انجام داد و در پروژه آزمایشی آپولو-سایوز در نخستین همکاری بین‌المللی فضایی نقش مؤثری ایفا کرد.

در روز ۱۸ مارس ۱۹۶۵ میلادی فضاپیمای واسخود-۲ با رمز پرواز «الماس» از پایگاه فضایی بایکونور به فضا پرتاب شد. فرمانده پرواز پاول بلیایف و ناوبر آن الکسی لئونوف بود. الکسی در این پرواز یک بسته مداد شمعی با رنگ‌های مختلف نیز به همراه داشت! وی در مدار زمین ابتدا به محفظه هوایی متصل به فضاپیمای واسخود-۲ وارد شد و خود را به آرامی بیرون کشید. پس از چند ثانیه مکث، در حالی‌ که با کابل ایمنی به فضاپیما متصل بود، فضاپیما را رها کرد و در فضای بیکران شناور شد و بدین ترتیب #نخستین_راهپیمایی_فضایی را به نام خود ثبت کرد.‌
با توجه به مشکلاتی که در مرحله آماده سازی برای فرود پیش آمد، نهایتا فضاپیما در میان برف و در جنگل‌های انبوه تایگا در ۲۰۰۰ کیلومتری شهر پرم و بسیار دورتر از موقعیت برنامه‌ریزی شده فرود آمد. اما آن‌ها توانستند با فرستادن پیام‌های رادیویی، مرکز کنترل را از موقعیت دقیق خود مطلع سازند و بدین ترتیب از مرگ حتمی نجات یابند.

 

فیلم تاریخی، مهیج و دراماتیک Spacewalker همان گونه که از نام آن نیز پیداست، روایت کننده داستان نخستین راهپیمایی فضایی در قالب ماموریت واسخود ۱ و ۲ و برش‌هایی از زندگی الکسی لئونوف است.

الکسی آرخیپوویچ لئونوف سرانجام روز گذشته (11 اکتبر / ۱۹ مهر) در سن ۸۵ سالگی و در بیمارستان بوردانکو مسکو چشم از جهان فرو بست.

 

ما در هیئت تحریریه ستاره شناسی فسا خدمات ارزشمند این فضانورد به جامعه جهانی را ارج می‌نهیم و یاد او را گرامی می‌داریم‌.

 


🔘 Show comments

مشاهده مطلب در کانال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

هفته جهانی فضا

در سال ۱۹۹۹ مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای را تصویب کرد که به موجب آن، چهارم تا دهم اکتبر هر سال (۱۲ تا ۱۸ مهر) به عنوان هفته جهانی فضا انتخاب شد. هدف از این کار، ترویج و توسعه دانش فضایی و آشنا کردن مردم و جوانان با نقش فناوری فضایی در زندگی انسان‌ها روی زمین اعلام شد. این هفته حد فاصل دو رویداد مهم تاریخی است: ۴ اکتبر ۱۹۵۷ نخستین ماهواره جهان با نام اسپوتنیک-۱ توسط اتحاد جماهیر شوروی به فضا پرتاب شد و در ۱۰ اکتبر ۱۹۶۷ نخستین معاهده استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورا جو در سازمان ملل به امضا رسید.

سازمان ملل و مسئولان انجمن هفته جهانی فضا، از تمامی گروه‌ها و تشکل‌ها در سراسر جهان خواسته‌اند تا در این هفته با اجرای برنامه‌های مختلف مانند برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌های فضایی و اجرای مسابقات علمی نظر جوانان را به دانش فضایی جلب کنند.

کمیته جهانی برگزاری مراسم هفته فضا هر سال شعاری را برای آن در نظر می‌گیرد. هدف از این کار همسو کردن فعالیت‌ها و برنامه‌های گروه‌های مختلف در سراسر جهان در راستای هدفی مشترک است. برای سال ۲۰۱۹ میلادی شعار "ماه دروازه‌ای به سوی ستارگان" در نظر گرفته شده است.

 

مشاهده مطلب در کانال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

فیلم "نخستین انسان"

فیلم تحسین شده "نخستین انسان" (First Man) داستان واقعی برنامه‎ فضایی آپولو و تلاش‌های ناسا در دهه‎ی ۱۹۶۰ میلادی برای فرستادن نخستین انسان بر روی کره‎ ماه را روایت می‌کند. تمرکز این فیلم بر روی شخصیت و زندگی"نیل آرمسترانگ" نخستین انسانی که طی ماموریت فضایی "آپولو ۱۱" پا بر روی سطح ماه گذاشت می‌باشد که در این فیلم، بازیگر نام آشنای سینمای هالیوود "رایان گاسلینگ" (Ryan Gosling) این نقش را ایفا می‌کند.

 

مشاهده مطلب در کانال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

فیلم تحسین شده مریخی

فیلم تحسین شده مریخی (The Martian) فیلمی در ژانر علمی - تخیلی، ماجراجویی و درام اثر کارگردان معروف بریتانیایی ریدلی اسکات (Ridley Scott) است که ۲ اکتبر ۲۰۱۵ انتشار یافت. فیلمنامه این فیلم که با بودجه تقریبی ۱۰۸ میلیون دلاری و فروش بیش از ۶۳۰ میلیون دلاری در کشور مجارستان تولید شده است، بر اساس رمانی با نام "مریخی" اثر اندی ویر (Andy Weir) به رشته تحریر در آمده است.
فیلم مریخی یکی از فیلم های موفق ژانر علمی‌ تخیلی طی سال‌های اخیر است که نقش اول آن را "مت دیمون" (Matt Damon) ایفا می‌کند. او که در این فیلم با نام "مارک واتنی" شناخته می‌شود، فضانورد گیاه شناسی است که در یک سفر فضایی به مریخ، پس از اینکه درگیر طوفان می‌شود، زخمی به حال خود رها شده، چرا که همراهانش او را مرده می‌پندارند. حال او در این سیاره به تنهایی گیر افتاده و با منابع محدودی که دارد باید از هوش و ذکاوت خود استفاده کند و راهی بیابد تا‌ با کشت محصول، ابتدا بر گرسنگی غلبه کند و سپس سیگنالی به زمین بفرستد تا ناسا به دنبال او بیاد و از این مهلکه نجاتش دهد . . .

 

مشاهده مطلب در کانال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار