در واپسین روزهای فصل زیبا و طلایی خزان و یک هفته مانده به روز زایش مهر تابان و جشن باستانی یلدا، به پیشواز یکی از جذابترین رویدادهای نجومی سال خواهیم رفت.
"بارشهای شهابی" از جمله رویدادهای هیجان انگیز نجومی هستند که هر ساله در یک تاریخ معین به اوج فعالیت خود میرسند.
در شبهای صاف اگر در مکانی کاملا تاریک قرار بگیریم، در هر ساعت چند شهاب در نقاط مختلف آسمان ظاهر میشوند که به آنها «شهابهای پراکنده» گفته میشود. اما در برخی شبها، تعداد شهابها به طور قابل ملاحظهای افزایش مییابند و ممکن است تا دهها شهاب در ساعت نیز برسند که به آن، «بارش شهابی» گفته میشود.
در این بین، بارش شهابی جوزایی (دو پیکری) یکی از مشهورترین و زیباترین بارشهای شهابی است که همه ساله در تاریخ ۲۴-۲۳ آذر به اوج فعالیت خود میرسد.
به منظور رصد این بارش شهابی که منشا آن «سیارک فایتون ۳۲۰۰» است، میتوان از حوالی "شامگاه جمعه ۲۳ آذر تا سحرگاه شنبه ۲۴ آذر" در منطقهای خارج از شهر و به دور از هر گونه آلودگی نوری قرار گرفت و به محدوده تقریبی شمال شرق آسمان و بالای سر نگاه کرد تا نظارهگر عبور شهابهای پر نور و درخشان جوزایی باشیم.
در "شرایط ایده آل" (آسمان بدون ابر، مکان تاریک و بدون آلودگی نور مصنوعی یا نور ماه) حتی تا ۱۲۰ شهاب در ساعت نیز در آسمان قابل مشاهده خواهد بود و اگر شانس با ما یار باشد، احتمال دیدن شهابهای بسیار پرنور که به "آذرگوی" معروف هستند نیز وجود دارد!
به خاطر داشته باشید هر چه به سحرگاه نزدیکتر شویم، تعداد شهابهای قابل مشاهده نیز افزایش خواهند یافت. شوربختانه بارش شهابی جوزایی ۱۴۰۳ یک مهمان ناخوانده دارد: ماه!!
نزدیکی ماه به کانون بارش شهابی جوزایی و نور زیاد آن در این شب قطعا باعث خواهد شد شهابهای کم نور دیده نشوند. امیدواریم ابرهای بدون باران دومین مهمان ناخوانده نباشند و وضعیت جوی در این شب به گونهای باشد که حداقل امکان دیدن شهابهای پر نور وجود داشته باشد.
همانگونه که اشاره شد، بارشهای شهابی از معدود رویدادهای نجومی هستند که برای تماشایشان به هیچگونه ابزار رصدی مانند تلسکوپ نیاز نیست و تنها کافیست در یک مکان تاریک و بدون آلودگی نوری (ترجیحا در خارج از شهر) قرار بگیرید. البته در این صورت بایستی برای مقابله با سرمای شدید هوا هم تدبیری اندیشید.
آسمانتان پر ستاره و شهاب باران . . .
✍️ سجاد صیادی
خبرهای بیشتر را در شبکههای اجتماعی بخوانید: