مادامی که چیزی آن بالاست؛ پایان کار فرا نرسیده است

METAR Mehrabad Airport METAR Shiraz Airport

۶ مطلب در تیر ۱۴۰۰ ثبت شده است

نجوم کودکان (فواصل ستارگان)

پس‌ از به پایان رسیدن "سطح مقدماتی" درس‌های شیرین و جذاب #نجوم_کودکان که با استقبال شما مخاطبین فرهیخته همراه شد؛ مجددا از امروز با ادامه این درس‌ها در "سطح تکمیلی" در خدمت شما مخاطبین گرانقدر هستیم. در این سلسله مباحث تلاش می‌گردد موضوعات تکمیلی ستاره شناسی با لحنی ساده و محاوره‌ای به دو صورت مستقیم (ارتباط با کودک) و غیر مستقیم (ارتباط با والدین و انتقال مفاهیم توسط آنها به کودک خود) آموزش داده شود.


درس‌ نخست: فواصل ستارگان

 

گردآورنده و تهیه کننده: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی شهرداری فسا


لطفا با پیشنهادات، انتقادات و نقطه نظرات خود، ما را در راستای بهبود کیفیت آموزش‌ها یاری فرمایید.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

شب های تاریک و بی برق تابستان را چگونه گذراندید؟!

نویسنده: سجاد صیادی

سردبیر ستاره شناسی فسا

 

در این روزهای گرم و سوزان که کشورمان با بحران کمبود برق مواجه شده است، با قطع برق در شب هنگام فرصت مناسبی فراهم می‌شود تا بیشتر به آسمان بیکران شب توجه کنیم. یکی از مهم‌ترین مشکلات منجمان در سراسر دنیا از جمله کشور ما، مسئله آلودگی نوری است. منجمان برای‌ غلبه بر این مشکل، چاره‌ای ندارند جز اینکه برای رصد آسمان به مناطق خارج از شهر و با آلودگی نوری کمتر عزیمت کنند که این مسئله نیز مشکلات خاصی از جمله، چالش امنیت فیزیکی و روانی رصدگاه، اتلاف زمان، افزایش هزینه‌ها، خطرات مسیر و . . . را به دنبال دارد. در این شب‌ها اگر کمی سر به هوا باشیم، می‌توانیم از حیاط یا تراس خانه، ستارگان بسیاری را به راحتی مشاهده کنیم که پیش از این در آلودگی‌ نوری دیده نمی‌شدند. برای مثال این شب‌ها اگر حوالی ساعت ۲۲ رو به جنوب بایستیم، می‌توانیم مطابق تصویر شماره 2 به راحتی صورفلکی شناخته شده ترازو (میزان / Libra)، کژدم (عقرب / Scorpius) و کمان (قوس / Sagittarius) را مشاهده کنیم. حال اگر رو به شمال بایستیم، مطابق تصویر شماره 3 می‌توانیم صورفلکی خرس کوچک (دب اصغر / Ursa Minor)، خرس بزرگ (دب اکبر / Ursa Major)، اژدها (Draco) و قیفاووس (خانه وارونه / Cepheus) را مشاهده کنیم. اما اگر به رو سمت شرق بایستیم،

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

روزی برای علاقه‌مندان به یوفو!!

دوم ژوئیه (۱۱ تیر) سالروز حادثه رازول پر سر و صداترین حادثه سقوط بشقاب پرنده در تاریخ است و یوفولوژیست‌ها این تاریخ را با هدف افزایش آگاهی‌ انسان‌ها نسبت به وجود اشیای ناشناس پرنده به نام روز جهانی یوفو (UFO) نام‌گذاری کرده‌اند. اشیای ناشناس پرنده یا یوفو اصطلاح رایج برای هر پدیده هوایی است که علت آن نمی‌تواند به‌ آسانی و یا بلافاصله توسط ناظر شناخته شود. در فرهنگ عامه، غالباً اصطلاح یوفو را به‌ عنوان یک مترادف برای فضاپیمای بیگانگان استفاده می‌کنند که نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۵۲ این اصطلاح را نخستین بار ابداع کرد. کلمه یوفو از ترکیب حرف ابتدای نام انگلیسی این اشیاء یعنی Unidentified Flying Objects گرفته شده و برابر فارسی آن «اشیای ناشناس پرنده» است.

شما در مورد این اشیا چگونه فکر می‌کنید؟! 🛸

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

آشنایی با مهمترین اصطلاحات نجوم (بخش سوم)

نویسنده: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی‌ شهرداری فسا

 

دانش بیکران و باعظمت نجوم علاوه بر جذابیت‌ها، زیبایی‌ها و شگفتی‌های بسیاری که به واسطه گشودن پنجره‌های تفکر و تدبر در امر خلقت آفریدگار یکتا، برای عموم مردم دارد؛ توانسته است به یک رشته پرطرفدار آماتوری خصوصا در بین نوجوانان و جوانان تبدیل شود. اما این دانش گاهی با پیچیدگی‌هایی نیز همراه است که ممکن است برخی افراد را در عین علاقه‌مندی و دارا بودن استعداد، اندکی دچار سردرگمی و تشویش کند. در این سلسله مقالات با عنوان آشنایی با مهمترین اصطلاحات نجوم تلاش خواهیم کرد مفاهیم پرکاربرد و رایج‌ علم نجوم را به زبانی ساده و قابل فهم برای همگان بیان کنیم. در همین راستا، در شماره‌های قبل با اصطلاحاتی همچون اخترنما، بلازار، تپ اختر، سیاهچاله، سحابی سیاره‌ای، ستارگان رشته اصلی، غول سرخ و ستارگان آشنا شدیم. در این مقاله نیز به تشریح ۴ مورد دیگر از این اصطلاحات میپردازیم و در هفته‌های آتی به بیان سایر اصطلاحات خواهیم پرداخت.

 

ستاره‌های چندگانه:
ستاره‌ چندگانه مجموعه‌ای از دو یا چند ستاره است که در اثر گرانش به یکدیگر وابسته‌اند. به سیستمهایی که دو ستاره داشته باشند، "دوتایی" یا "دو ستاره‌ای" گفته میشود. گرچه در نگاه اول ظاهرا تنها چندین ستاره چندگانه در کهکشان ما وجود دارد، اما برآورد میشود که این ستاره‌ها بیش از ۶۰ درصد ستارگان کهکشان راه شیری را تشکیل دهند. ستارگان دوتایی در فواصل متفاوتی از یکدیگر قرار دارند و دوره‌های گردش آنها از چندین ساعت تا میلیونها سال متغیر است. ستارگان چندگانه به اخترشناسان اجازه میدهند که قطر و جرم ستاره‌ای را مشخص کنند و به آنها در شناخت بهتر سیر تکاملی ستارگان کمک میکنند. بسیاری از سیستمهای دوتایی رفتار بینهایت منظمی از خود نشان میدهند. در این مجموعه‌ها، ستارگان میلیون‌ها سال بدون آنکه تغییر خاصی در آنها مشاهده شود، در حال گردش به دور هم هستند. (تصویر بالا سمت راست)

 

کوتوله‌ سفید:
زمانی که ستاره تمام سوخت خود را از طریق فرآیند جوش هسته‌ای بسوزاند، بقایای ستاره فرو خواهد پاشید چرا که نمیتواند فشار داخلی خود را برای مقابله با گرانش حفظ کند. ستارگانی که جرمی کمتر از حدود هشت برابر جرم خورشید دارند تا

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

روز جهانی سیارک

۳۰ ژوئن (۹ تیر) به نام روز جهانی سیارک نامگذاری شده است. ۱۱۳ سال پیش در چنین روزی (۳۰ ژوئن ۱۹۰۸ / ۹ تیر ۱۲۸۷ خورشیدی)، انفجار مهیبی در نزدیکی رودخانه تونگوسکای روسیه به وقوع پیوست که عمدتا دلیل آن را مربوط به انفجار یک قطعه سنگ آسمانی با ابعاد تقریبی چند ده متر در ارتفاع ۵ تا ۱۰ کیلومتری از سطح زمین می‌دانند. تخمین زده می‌شود در اثر این انفجار، بیش از‌ ۸۰ میلیون اصله درخت ریشه کن شده باشند. همچنین شوک ناشی از این انفجار، معادل زلزله‌ای با شدت ۵ ریشتر برآورد می‌شود.

بسیاری از سیارک‌ها که همواره تهدیدی بالقوه برای زمین و ساکنان آن به شمار می‌آیند، در کمربند سیارکی، بین مدار سیاره بهرام (مریخ) و برجیس (مشتری) قرار دارند. این سیارک‌ها حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش همزمان با شکل گیری منظومه شمسی به وجود آمده‌اند. تعدادی از این سیارک‌ها مدارهای غیر عادی دارند که گاهی اوقات مسیر حرکت‌شان از نزدیک مدار زمین عبور می‌کند. بیش از ۶۰۰۰ سیارک نزدیک به زمین با قطر بزرگ‌تر از ۵۰ متر وجود دارد که می‌توانند به جو زمین نفوذ کنند. از این تعداد، ۱۱۰۶ سیارک توان خطرزایی داشته و احتمال نزدیک شدنشان به زمین وجود دارد.

 

 

 

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

آشنایی با مهمترین اصطلاحات نجوم (بخش دوم)

 

نویسنده: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی شهرداری فسا

 

دانش بی‌کران و با عظمت نجوم علاوه بر جذابیت‌ها، زیبایی‌ها و شگفتی‌های بسیاری که به واسطه گشودن پنجره‌های تفکر و تدبر در امر خلقت آفریدگار یکتا، برای عموم مردم دارد؛ توانسته است به یک رشته پرطرفدار آماتوری خصوصا در بین نوجوانان و جوانان تبدیل شود. اما این دانش گاهی با پیچیدگی‌هایی نیز همراه است که ممکن است برخی افراد را در عین علاقه‌مندی و دارا بودن استعداد، اندکی دچار سردرگمی و تشویش کند. در این سلسله مقالات با عنوان آشنایی با مهمترین اصطلاحات نجوم تلاش خواهیم کرد مفاهیم پرکاربرد و رایج‌ علم نجوم را به زبانی ساده و قابل فهم برای همگان بیان کنیم. در همین راستا، پیشتر با اصطلاحاتی همچون اخترنما، بلازار، تپ اختر و سیاهچاله آشنا شدیم. در این مقاله نیز به تشریح ۴ مورد از این اصطلاحات می‌پردازیم و در هفته‌های آتی به بیان سایر اصطلاحات و مفاهیم خواهیم پرداخت.

سحابی سیاره‌ای:
سحابی‌های سیاره‌ای هاله‌های داغ مواد ستاره‌ای هستند که ستارگان در حال مرگ بر آنها فرو می‌ریزند. ویلیام هرشل در سال ۱۷۸۵ این سحابی‌ها را به خاطر ظاهر قرص مانندی که در تلسکوپ‌های آن زمان داشتند، سیاره‌ای نامید. این سحابی‌ها از گازهای کم چگالی تشکیل می‌شوند که توسط ستارگان کم جرم در طول دوران غول سرخی زندگی‌شان به بیرون پرتاب شده‌ و در اثر پرتوهای فرابنفش آزاد شده‌ از هسته‌های داغ داخلی ستارگان در حال مرگ، داغ شده‌اند. این مرحله از زندگی‌ ستارگان نسبتا کوتاه است. در نهایت، سحابی سیاره‌ای مواد خود را دوباره در محیط بین ستاره‌ای پخش می‌کند و با این کار با استفاده از عناصری که به وسیله ستاره مادر تولید شده است، ماده موجود در خلا تقویت می‌شود. (تصویر بالا سمت راست)

ستارگان رشته اصلی:
ستارگان با شروع سوزاندن هیدروژن در هسته خود وارد رشته اصلی می‌شوند. حیات یک ستاره در رشته اصلی بسیار با ثبات است. زیرا فشار فعالیت‌های هسته‌ای در هسته‌ی ستاره در مقابل گرانش ستاره که تلاش می‌کند تمامی جرم آن را در مرکز متراکم سازد، توازن ایجاد می‌کند. یک ستاره بیشتر عمر خود را در رشته اصلی خواهد گذراند و در نتیجه حدود ۹۰ درصد ستارگانی که در آسمان رویت می‌شوند،

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار