مادامی که چیزی آن بالاست؛ پایان کار فرا نرسیده است

METAR Mehrabad Airport METAR Shiraz Airport

۸ مطلب در بهمن ۱۳۹۹ ثبت شده است

هر آنچه درباره مریخ نورد استقامت باید بدانید

از دهه ۷۰ میلادی سفر کاوشگران به سیاره مریخ آغاز شد و همچنان ادامه دارد. بهرام نورد استقامت (perseverance) اوایل اَمرداد سال ۱۳۹۹ توسط راکت اطلس ۵ از پایگاه کیپ کاناورال فلوریدا به سمت سیاره مریخ پرتاب شد. این ربات ۱۰۲۵ کیلوگرمی بر روی دهانه "جِزِرو" فرود خواهد آمد. یکی از چالش بر انگیزترین و پر استرس مأموریت‌های ناسا، لحظه فرود کاوشگرها می‌باشد. زمانی که کاوشگر با سرعتی نزدیک به ۲۰ هزار کیلومتر بر ساعت در حال فرود می‌باشد، تنها هفت دقیقه فرصت دارد تا سرعت خود را نزدیک به صفر برساند و به اصطلاح آن را "هفت دقیقه وحشت" (seven minutes of terror) نامگذاری کرده‌اند.
 دو فناوری جدید که استقامت را نسبت به کاوشگرهای قبلی خود متمایز کرده است عبارتند از: 
 ۱- فناوری حمل و نقل ناوبری 
 ۲- باز شدن دقیقتر چترها برای فرودی مطمئن در نزدیکی محل تعیین شده.
ماموریت های بهرام نورد استقامت:
یکی از این ماموریت ها نمونه برداری از خاک و سنگ سیاره سرخ می‌باشد. حدود ۳۹ محفظه نمونه برداری در زیر محفظه کاوشگر قرار گرفته است و نمونه‌ها را بعد از آزمایش در جایی مشخص روی سطح مریخ قرار می‌دهد. دومین مأموریت استقامت به وسیله ابزاری مانند یک درخت، دی اکسید کربن در جو مریخ را به اکسیژن تبدیل می‌کند. و سومین مأموریت این بهرام نورد به وسیله ابزار راداری انجام می‌شود. بدین صورت که این ابزار می‌تواند زیر سطح مریخ نقشه برداری کرده و از وجود آب مایع و نشانه‌هایی از آن مطلع شود. بهرام نورد استقامت با کاوش بر روی سیاره مریخ راه ورود انسان در دهه بعد به این سیاره را هموار می‌سازد.

 

در این ویدیو به طور کامل با این بهرام نورد آشنا خواهید شد.

 

مترجم: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی شهرداری فسا

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

شمارش معکوس برای فرود بهرام نورد استقامت

کنجکاوی (Curiosity)، بینش(InSight)، روح (Spirit)، فرصت (Opportunity) این اسامی مریخ نوردان همگی ویژگی‌هایی هستند که ما به عنوان انسان داریم. همیشه کنجکاویم و در جستجوی فرصت‌ها هستیم. دارای بینش و روحی هستیم برای اکتشاف ماه، مریخ و فراتر از آن. اما اگر قرار است نام خصوصیت‌های انسانی را روی مریخ نوردها بگذاریم، نباید از مهمترین آنها غافل شویم: "استقامت". ما موجوداتی هستیم تکامل یافته به شکلی که یاد می‌گیریم با هر شرایطی سازگار شویم، هر چقدر هم که سخت و دشوار باشد. ما گونه‌ای از کاوشگران هستیم و در مسیر رسیدن به مریخ با شکست‌های متعدد روبرو خواهیم شد. با این حال، قادریم که "استقامت" داشته باشیم. ما نه به عنوان یک ملت، بلکه در جایگاه بشریت، تسلیم نخواهیم شد و نسل بشر تا ابد "پایدار" خواهد ماند.

اینها جملات "الکس مَدِر" ۱۳ ساله، برنده مسابقه نامگذاری جدیدترین مریخ نورد ناسا است. نام پیشنهادی او (Perseverance) به معنای استقامت از میان 28000 نام ارائه شده توسط دانش آموزان امریکایی ناسا پذیرفته شده است.
مریخ نورد "استقامت" که بیش از ۶ ماه پیش از پایگاه کِیپ کانِورال ایالت فلوریدا به سوی مریخ پرتاب شد، شامگاه پنجشنبه ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) طی هفت دقیقه  مملو از اضطراب موسوم به "هفت دقیقه وحشت" به اتمسفر سیاره بهرام وارد شده و در دهانه "جِزِرو" فرود خواهد آمد. در این ماموریت برای نخستین بار یک پهپاد به نام "#نبوغ"  مریخ نورد را به منظور تسهیل مکان یابی همراهی خواهد کرد.
چهار هدف اصلی که برای مریخ نورد استقامت در نظر گرفته شده عبارت‌اند از:
۱- یافتن زیستگاه‌های میکروبی
۲- جستجوی حیات میکروبی باستانی
۳- تهیه نمونه‌های خاکی و سنگی و ذخیره سازی آنها در سطح مریخ (برای آوردن آنها به زمین در ماموریت‌های آینده)
۴- آماده سازی برای سکونت انسان (آزمایش دستگاه تولید اکسیژن از اتمسفر مریخ)

 

مترجم: مهران رحیمی
مدرس رصدخانه و مرکز علمی‌ شهرداری فسا

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

نجوم برای کودکان (کهکشان ها)

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

معرفی شاخص‌ترین منابع فراگیری نجوم (بخش دوم)

نویسنده: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی شهرداری فسا

 

در روزهایی که با هدف جلوگیری از آغاز موج چهارم بیماری کووید ۱۹ باید بیشتر در منزل بمانیم، می‌توانیم زمان بیشتری را به مطالعه کتاب اختصاص دهیم. به همین منظور در شماره قبل چند عنوان کتاب در زمینه فراگیری نجوم آماتوری به علاقه‌مندان معرفی شد، از جمله کتاب‌های صورت‌های فلکی، راهنمای هفتگی آسمان شب، بارش‌های شهابی، ماه نو و نجوم به زبان ساده. در این مقاله نیز قصد داریم تعداد دیگری از این منابع را معرفی نماییم. نخستین کتابی که به معرفی آن می‌پردازیم، کتاب "اساطیر یونانی و صورفلکی" است. این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های موجود در زمینه آشنایی با داستان‌ها و افسانه‌های مربوط به نام گذاری صورفلکی است. در پیشگفتار این کتاب می‌خوانیم: "یونانیان، اسطوره‌های جالبی به صورت‌های فلکی نسبت می‌دادند. در میان کتب متعدد و پر محتوای نجومی و رصدی، نبود مجموعه‌ای که صرفا به اساطیر نجومی پرداخته باشد، احساس می‌شد. در این اثر تلاش شده است تا اسطوره‌های یونانی مرتبط با صورت‌های فلکی به تفصیل بیان شود". این کتاب که توسط نیلوفر فشنگ‌ساز گردآوری و تالیف شده، به وسیله انتشارات سبزان و در ۱۵۹ صفحه به چاپ رسیده است. دومین کتاب، کتاب "راهنمای ماهانه آسمان شب" است. یکی از ابزارهای اولیه برای آشنایی بیشتر آماتورها و علاقه‌مندان به ستاره شناسی، کتاب‌های ساده به همراه نقشه‌های مناسب با طبقه بندی خاص بر حسب ماه‌ها و یا صورت‌های فلکی است. این ابزار اولیه به اضافه یک دوربین دوچشمی می‌تواند برای آغازکنندگان ستاره‌ شناسی غیر حرفه‌ای فوق العاده موثر و مفید باشد. این کتاب نیز در همین راستا به رشته تحریر درآمده و شامل اطلاعات دقیق مربوط به هر یک از ماه‌های سال است و می‌تواند برای هر کسی که بخواهد با صورت‌های فلکی، خوشه‌های ستاره‌ای، سحابی‌ها، کهکشان‌ها، بارش‌های شهابی و . . . آشنایی پیدا کند، منبعی قابل اطمینان باشد. این کتاب که توسط ایان رِدپت و ویل تیریون به رشته تحریر درآمده، با تلاش احمد دالکی به زبان فارسی ترجمه شده و موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی آن را در ۶۴ صفحه گلاسه به چاپ رسانده است. سومین کتابی که به معرفی آن خواهیم پرداخت، کتاب "دنیای ستارگان" نام دارد. به کمک این کتاب شما می‌توانید به طور خلاصه با مهم‌ترین مفاهیم و اصطلاحات دنیای نجوم از کهکشان‌ها، سحابی‌ها و ستارگان گرفته تا خوشه‌های ستاره‌ای، ابر نواخترها و سیاهچاله‌ها آشنا شوید. مطالعه این کتاب کم حجم، دانسته‌های شما را از آسمان زیبا و پر ستاره شب تا حد چشم‌ گیری افزایش می‌دهد. این کتاب ۱۴۲ صفحه‌ای را مارتین ریس تالیف نموده و امیر حسین فرجاد نسب نیز آن را به فارسی ترجمه نموده است. کتاب دنیای ستارگان به وسیله انتشارات سبزان به زیور چاپ آراسته شده است. چهارمین کتابی که آن را معرفی می‌کنیم،

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

نجوم برای کودکان (خوشه های ستاره ای)

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

معرفی شاخص‌ترین منابع فراگیری نجوم (بخش نخست)

نویسنده: نگار دادفر
مدرس رصدخانه و مرکز علمی شهرداری فسا

 

در روزهایی که به منظور قطع زنجیره انتقال بیماری کرونا باید بیشتر در خانه بمانیم، مطالعه کتاب‌هایی با موضوعات گوناگون، یک سرگرمی آموزنده و سودمند برای هر قشری از جامعه محسوب می‌شود. یکی از این موضوعات که خوشبختانه توانسته مخاطبین بسیاری به خود جذب نماید، کتاب‌های علمی خصوصاً در زمینه نجوم آماتوری است. علاوه بر این، شروع به کار نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران نیز عامل دیگری بود که به بهانه برگزاری آن، در این مقاله به معرفی تعدادی از کتاب‌های ارزشمند و مفید در زمینه نجوم آماتوری بپردازیم. نخستین کتابی که در این مقاله به معرفی آن می‌پردازیم کتاب "صورت‌های فلکی" است که یکی از بهترین کتاب‌های موجود برای آشنایی با صورت های فلکی و برخی دیگر از اجرام آسمان شب محسوب می‌شود. در ابتدای این کتاب، به تشریح تعدادی از اصطلاحات مهم این رشته پرداخته شده و در ادامه تمامی ۸۸ صورت فلکی آسمان همراه با جزئیات آن معرفی گردیده است. این کتاب توسط احمد دالکی به فارسی ترجمه شده و انتشارات گیتاشناسی نوین آن را در ۱۹۲ صفحه به چاپ رسانده است. دومین کتاب، کتاب "راهنمای هفتگی آسمان شب" است که

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

نجوم برای کودکان (سیارات کوتوله)

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار

دروازه‌ درخشنده‌ای رو به سوی آسمان‌ها!!

 چگونه ممکن است درون یک ابر، رنگین کمان پدید آید؟!

 

برای آنچه که در این عکس می‌بینید، دلیل این رنگارنگی وجود بلورهای یخ در ابرهای بلند و دوردست پَرسا (سیروس) است که رفتاری مانند منشورهای کوچک شناور پیدا کرده‌اند.
نام درست این پدیده، "کمان پیرا اُفق" (کمان نزدیک افق - circumhorizon arc) است و رنگ‌های آن در اثر برخورد پرتوهای آفتاب به بلورهای یخ درون ابرهای پَرسا (سیروس) به وجود می‌آید. کمان‌های پیرا افق که به دلیل نمای شعله مانندشان گاهی به نام‌های "رنگین‌ کمان آتشین" یا "رنگین کمان آتش" هم شناخته می‌شوند نه به آتش ربطی دارند و نه حتی به باران! آنها نشانه‌ای از بلورهای یخ شناور در ابرهایی در فرازای ۱۰ کیلومتری سطح زمینند که نور خورشید را می‌شکنند. برای آن که یک کمان پیرا افق دیده شود، خورشید باید دست کم در بلندای ۵۸ درجه‌ی آسمان، جایی که ابرهای پرسا حضور دارند باشد. همچنین، بلورهای شش‌ گوشه‌ی کوچک تخت و بیشماری که ابر پرسا را تشکیل می‌دهند باید تراز افقی گرفته باشند تا بتوانند به طور هماهنگ گروهی و به گونه‌ای مناسب، نور خورشید را بشکنند. از همین رو، کمان‌های پیرا افق بسیار کم پدید می‌آیند و دیده شدنشان کاملا نامعمول است!

کمان پیرا افق کوچکی که در پایین این عکس مشاهده می‌کنید، دقایقی پیش از غروب جمعه ۳ بهمن ماه ۱۳۹۹ در افق غربی فسا و در حالی که آسمان سراسر‌ پوشیده از ابرهای پَرسا (سیروس) بود پدید آمد. این کمان اگر چه در این تصویر موبایلی کوچک جلوه می‌ نماید، اما به "دروازه‌ درخشنده‌ای رو به سوی آسمان‌ها" در هوای سرد رو به گرگ و میش این روز مانند شده!!
با به کارگیری اندکی قوه تخیل و تجسم، می توان خورشید را که در سمت چپ عکس قرار دارد، به شکل یک کهکشان مارپیچ از رو به رو یا سیاره کیوان (زحل) هم دید!!


توضیحات ابتدایی: یک ستاره در هفت آسمان
عکس: سجاد صیادی

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مرکز نجوم مهراستار